Trenden fra Copenhagen Fashion Week

Diversitet, behagelighed og selvrealisering var kodeordene for trenden til foråret og sommeren 2022, som den blev vist på Copenhagen Fashion Week.

Grænserne flyder ud. Grænserne for køn, grænserne for alder og for, hvilken krop, man skal have. Diversitet var den altoverskyggende overskrift på Copenhagen Fashion Week denne gang, og på catwalks sås herremodeller i kvindetøj, kvinder i herretøj, modeller op i 70erne, og modeller med masser af former.
Samme diversitet sås i tøjet. Kvinder i habitter var en klar tendens. Men selv om kvinderne trækker i habitter, er der sneget sig et nyt udtryk ind i moden, ”sloughy suits”. Det gælder jakkesæt med elastik i taljen, i blødere materialer og med løse, oversize silhuetter. Og det er i øvrigt ikke kun kvinderne, der bærer de løse jakkesæt – også mændene vælger den behagelige udgave af det klassiske jakkesæt, og de mest vovede mænd kan trække i en kjole eller et småblomstret sæt til sommeren 2022. Shortsene er tilbage til både mænd og kvinder; korte eller halvlange, enkle eller med masser af spræl.
Inspirationen er bl.a. fortiden. Det delikate, det feminine og det udsøgte, og det handler om at recycle og re-designe.
80erne inspirerer også. Her er stilen mere cool og rå. Den er afdæmpet, enkel og arkitektonisk, og sidst gælder det 90erne. Det sporty look med en techo vibe.

 

 

Behagelighed
Behagelighed er et kodeord, der går igen og igen til den kommende sæson. Vi har levet i loungewear, joggingbukser og T-shirts det seneste år, og det sætter sit præg på moden – dog på to vidt forskellige fronter.
På den ene side, slipper vi ikke behageligheden. Der er masser af løse silhuetter – en tendens, der går igen, hvad enten det gælder jakkesættene, frakkerne, der er lange og løse, kjolerne, der er løse, flagrende gerne med pufærmer og gerne med chiffon og tyl, der skaber et luftigt og let udtryk. Bukserne er vide til både kvinder og mænd, og løse strik ses i stor udstrækning.
På den anden side, har det seneste halvandet år i loungewear også gjort, at vi til foråret og sommeren giver den fuld gas. Det kan godt være, at tøjet er behageligt, men det er helt klart festligt. Vi vil klæde os festligt, vi vil være sociale, og vi vil ud blandt mennesker.
Så der bliver ikke sparet på hverken farver, mønstre – specielt det småblomstrede – materialer eller personlig stil. Og så blev der leget. Med masser af farver og farvemiks, sjove materialer og mønstersammensætninger. Vi er kommet igennem corona-krisen, og det skal fejres. Unisex-udtrykket er helt klart et element, der ikke er til at komme uden om. Mænd og kvinder klæder sig på tværs af kønnene, og grænserne flyder ud eller forsvinder helt for, hvad man kan og ikke kan. Der var stort fokus på diversiteten og på at være sig selv og udtrykke sin personlighed.

 

 

Simplicity og bæredygtighed
Men der er naturligvis altid to sider af en trend, og lige så råbende, kreativ og farvestrålende den ene side af trenden er, lige så afdæmpet og ren er den anden del af trenden. Bæredygtighed, natur og selvrealisering. Less is more. Der arbejdes med naturlige materialer: bomuld, silke og læder, formerne er løse, stilen er funktionel og enkel og udtrykket er næsten puritansk.
Det gælder også her, at behageligheden er i hovedsædet, men selvfølgelig på en eksklusiv, dæmpet og enkel måde.

 


Farverne
Farverne, der blev vist under Copenhagen Fashion Week, var kraftige pasteller: grøn, blå lavendel, gul og lyserød. Og ikke mindst kraftig orange, der ikke var til at komme uden om, og som blev brugt til både mænd og kvinder.
Sølv var også en gennemgående nuance. Skinnende og metallisk.
Men også både sort, grå og smukke, dæmpede jordnuancer; sand, off-white, brun og beige er vigtige i trenden.
Så der er masser af stilretninger og spændende, nye og kreative tendenser at springe ud i for den danske modebranche. Nu glæder vi os til en post-corona sæson for fuld skrue.